Ruinele bisericii din Muncelu de Jos (NT)

0
155

Nu am găsit aproape nici o informație despre biserica asta pe internet. Tot ce știu am aflat de la vecinul care locuiește într-o bojdeucă din chirpici lângă ea, cu tot familionul. Un tip foarte autentic, cu chimir, cuțit la brâu, tatuaje de marinar și o medalie din al doilea război mondial la gât, moștenire de la bunicul său.

Din spusele lui, a fost construită între 1940 și 1950 iar unchiul său, care are spre 60 de ani, a confirmat că mergea când era mic aici la slujbă. Cândva, prin anii 70, au fost alunecări de teren în zonă iar biserica a fost puternic afectată. Cineva a turnat contrafortul ăla de beton în spatele zidului altarului și a amânat cu niște ani inevitabilul.

Înăuntru nu mai e nimic notabil, doar Sf.Pantelimon mai veghează discret de pe un perete. Clopotul a fost salvat, se pare, și mutat în bisericuța de lemn din mijlocul cimitirului.

Turla încă se ține bine, deși e puternic înclinată cu tot corpul din față. La fereastra clopotniței veghea o femelă de huhurez mic, al cărei pui pufos ne studia de la fereastra de la parter.

Nu pot înțelege cine și de ce a construit o ditamai biserica din piatră într-un sătuc uitat de lume.

Bonus: o bojdeucă abandonată din același sat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here