Nu am găsit aproape nici o informație despre biserica asta pe internet. Tot ce știu am aflat de la vecinul care locuiește într-o bojdeucă din chirpici lângă ea, cu tot familionul. Un tip foarte autentic, cu chimir, cuțit la brâu, tatuaje de marinar și o medalie din al doilea război mondial la gât, moștenire de la bunicul său.
Din spusele lui, a fost construită între 1940 și 1950 iar unchiul său, care are spre 60 de ani, a confirmat că mergea când era mic aici la slujbă. Cândva, prin anii 70, au fost alunecări de teren în zonă iar biserica a fost puternic afectată. Cineva a turnat contrafortul ăla de beton în spatele zidului altarului și a amânat cu niște ani inevitabilul.
Înăuntru nu mai e nimic notabil, doar Sf.Pantelimon mai veghează discret de pe un perete. Clopotul a fost salvat, se pare, și mutat în bisericuța de lemn din mijlocul cimitirului.
Turla încă se ține bine, deși e puternic înclinată cu tot corpul din față. La fereastra clopotniței veghea o femelă de huhurez mic, al cărei pui pufos ne studia de la fereastra de la parter.
Nu pot înțelege cine și de ce a construit o ditamai biserica din piatră într-un sătuc uitat de lume.
Bonus: o bojdeucă abandonată din același sat.
Hristos S-a inaltat!
Aceasta biserica este intradevar una deosebita. Perioada de constructie este mult mai extinsa, a fost inceputa spre finalul anilor 30 si terminata mult mai tarziu undeva la inceputul anilor 60.
A fost sfintita in anul 1962 de P.S. Partenie Ciopron, Episcopul Romanului.
Satul Muncelu de Jos este un sat de fosti razesi, oameni gospodari si cu frica de Dumnezeu.
Biserica s-a daramat in anul 1972 sau 1973 cand au avut loc alunecari de teren in zona, conform spuselor localnicilor.
A fost construita o biserica asa mare deoarece inainte de alunecarile de teren si satul era cu mult mai mare, se pare, conform unor documente ale parohiei undeva la peste 200 de familii,sat deservit la momentul respectiv de doua scoli gimnaziale.
Dupa alunecarile puternice de teren care nu au afectat doar biserica, ci si majoritatea locuintelor si gospodariilor din sat, cei care au avut posibilitatea s-au multat in alte sate.
Astfel satul a ramas o localitate cu case rasfirate, slujbele au continuat in biserica veche de lemn de secol XVII adusa aici in anul 1862 din localitatea Glodeni, aflata intr-o stare avansata de degradare.
Va multumim ca ne-ati calcat pragul si ca promovati aceste locuri cu oameni frumosi si sufletisti!
Pr. paroh Bogdan Palcău
Mulțumesc mult pentru informații!
Îmi puteți spune cine și când a turnat contrafortul acela din beton pentru a stabiliza peretele din spatele altarului? (care din păcate însistă să alunece și să cadă…)
Din cele gasite de mine pana acum acel contrafort a fost turnat prin 1970, inainte de a se darama biserica. La acel moment am gasit in arhiva un document in care preotul paroh de la acea vreme, Stefan Michiu, la doar 7 ani de la terminarea bisericii, reclama faptul ca biserica are deja fisuri si necesita consolidare si un picior de sustinere in dreptul altarului.
Excelent! Mulțumesc din nou!