Casa Arion – van Saanen

2
1097

Clădirea de pe strada Georges Clemenceau nr 9 (fostă Str Corabia) a fost construită de arhitectul Paul Gottereau în 1889 ca reședință personală. Numele lui Gottereau este celebru în arhitectura bucureșteană, el fiind cunoscut în special pentru Palatul CEC, Biblioteca Centrală Universitară și Palatul Cotroceni.

La un moment dat, Gottereau a vândut casa către Constantin C. Arion (ministru de externe pentru scurt timp în 1918) și s-a mutat în clădirea lipită de ea, abandonată și ea astăzi. În timp, în casă a locuit și arhitectul olandez Edmond Van Saanen-Algi, care și-a pus ampreta pe alte două clădiri emblematice: Academia de Studii Economice din Piața Romană (împreună cu Grigore Cerchez și Arghir Culina) și Palatul Telefoanelor.

În casă au locuit până prin vara lui 2021 mai multe familii nevoiașe, care au lăsat în urmă saltele și haine putrezite, resturi și ambajale de mâncare, jucării, cărucioare pentru copii, carcase de televizor sau casetofon, lenjerie murdară, scutece și alte mizerii, dar și o cameră folosită cu rol de toaletă.

În spatele casei se găsește o clădire mai mică, posibil casă de oaspeți ori pentru servitori, care în afara stemei enorme de deasupra ferestrei de la parter nu are alte elemente decorative notabile nici la interior, nici la exterior.

Urmele de locuire recentă sunt peste tot, e plin de haine, ambalaje, resturi de alimente, jucării și tot felul de alte obiecte împrăștiate.

Vedere din casa servitorilor: în stânga, Casa Arion, în dreapta, lipită de ea, casa a doua a lui Paul Gottereau, tot abandonată și mult mai murdară.

2 COMENTARII

 1. Buna ziua,

  As dori sa stiu cum pot avea acces in aceasta cladire, doresc sa fac fotografii in interiorul acesteia, dvs cum ati intrat? Exista vreun administrator al acestei cladiri? Paznic?
  Multumesc anticipat!
  Daniel

  • Bună ziua,

   Când am intrat eu, nu exista paznic, era pur și simplu poarta deschisă. De atunci am văzut însă că au închis-o și au pus lacăt, probabil proprietarii sau administratorul. Nu dețin mai multe informații, din păcate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.