Penitenciarul Doftana

1
1077

Cea mai spectaculoasă ruină din România, închisoarea a fost deschisă în 1895, a fost pușcărie până în 1960, apoi muzeu până în 1989 și de atunci stă abandonată.

Au trecut pe aici Zelea Codreanu, Horia Sima, Gheorghe Gheorghiu Dej, Emil Bodnăraş și Nicolae Ceauşescu. Ultimul a fost în trecere, arestat în tinerețe pentru ceva găinărie, dar asta a fost suficient pentru ca regimul comunist să o folosească pentru propagandă.

Tavanul e căzut peste tot, iar pe alocuri și podeaua primului etaj are goluri mari. Am ajuns la ea abia în Noiembrie 2017, cu cel puțin 10 ani prea târziu, judecând după starea de degradare.

În prima cameră de lângă intrare se găsește o miniatură a clădirii de pe vremea când era loc de pelerinaj al tinerilor pionieri, parțial distrusă de vizitatorii de ocazie. Într-o altă sală am găsit bucăți dintr-o statuie de ghips de aprioximativ 3m înălțime. Am încercat să refacem statuia, dar nu avea cap. Presupun că era a lui Ceaușescu și au făcut-o țăndări unii dintre primii vizitatori de după 1989.

Momentan, singurii locatari sunt o văcuță și un măgăruș.

Sursa foto: blogul Reptilianul
Sursa foto: blogul Reptilianul

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.