Impresii din Cuba, Ep.3: Propaganda

0
310

Che Guevara domină autoritar domeniul suvenirurilor, de la tricouri și magneți la tablouri și berete verzi cu steluță roșie. Picturile cu Fidel sunt și ele des întâlnite, dar propaganda oficială e aproape inexistentă în Havana. Magazinele pentru turiști fac toată treaba gratis.

Pe autostradă (remarcabil de bine întreținută, în condițiile în care nu umblă camioane de mare tonaj iar traficul auto e lejer) și șosele se găsesc din loc în loc panouri cu mesaje înălțătoare, menite să crească mândria și mânia proletară.

Am observat că sunt mai rare în apropierea orașelor și mai dese în zonele rurale. Probabil trebuie să îi țină motivați pe țăranii care merg la câmp câte 40 într-o remorcă de camion preistoric, în timp ce 20 de români trec pe lângă ei într-un autocar cu aer condiționat.

Cu toate astea, afișele nu par a fi întreținute prea bine, multe sunt îngălbenite de vreme ori șterse de ploi și dau impresia că nici măcar cei responsabili nu mai cred de mult în mesaj ori eficiența lui. Asta sau n-au bani de vopsea.

Citate de pe panouri:

– Nimic nu poate opri cursul istoriei. (Dar o poate încremeni timp de 60 de ani).

– Principiile nu se negociază – Fidel (Treningul Adidas inclus).

– Studenții sunt prima linie în lupta pentru libertate.

– Poporul și Revoluția.

– Doar socialismul face posibil imposibilul + foto Chavez.

– Socialismo: prospero y sustenable. (Sărăcia e cel mai sustenabil sistem).

Am făcut și o constatare: Dictator grandoman e pleonasm 🙂

Observație recentă: În Vietnam, de ziua națională, TOATE clădirile primesc de la primărie stegulețe roșii cu steaua galbenă sau cu secera și ciocanul și le afișează la intrare. Ordinul nu se comentează, se execută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.