Impresii din Cuba, Ep. 2

0
435

Cubanezii trăiesc cu, pentru și prin muzică și dans.

La 7 dimineață deja mișună bicitaxiurile pe străzi, mai toate fiind dotate cu o baterie de mașină și 2 boxe sub scaune. De regulă zbârnâie reggaeton, dar le plac mult pop-ul, rap-ul și R&B-ul modern și mare mi-a fost mirarea să aud „Ich Will” de la unul dintre ei.

La fel și taxiurile, au casetofoanele pregătite pentru orice gust, iar când circulă fără clienți dau cu bassul și toba mare de sar oglinzile.

Fiecare terasă mai spălată are o mică trupă care face show live și ocazional câte un cuplu de dansatori care după ce își face numărul merge printre mese și scoate clienții la dans: salsa, bachata, cha cha, etc. Nu mai zic de hoteluri, unde în fiecare seară se țin spectacole de dans, concerte ori show-uri de iluzionism.

Cei mai mulți căntăreți și dansatori fac asta cu o plăcere și o pasiune vizibile pe chipurile lor, pe care le transmit și spectatorilor, care de cele mai multe ori se lasă atrași pe ringul de dans și se pun în mișcare cu stângăcie.

La hotelul la care am stat în Varadero aveau o trupă de 4 băieți și 4 fete care dansau de rupeau, într-o recuzită jalnică. Ciorapii fetelor erau mai mult petice și ață decât dantelă, pantofii erau scofâlciți, iar ei se schimbau în toaleta localului, grăbiți și emoționați pentru că venea numărul următor. Dansau cu suflet, cu pasiune, cu gura până la urechi.

În fiecare oraș se găsește cel puțin o „Casa de la Musica”, local ori spațiu public unde se cântă și se dansează. Vin artiști locali pe scenă, iar spectatorii se adună pe marginea piațetei, pe borduri ori la terasele dimprejur și ascultă sau ies la dans. Printre spectatori se numără mereu și localnici, ei fiind și cei mai curajoși și talentați dintre dansatori.

În Havana se țin în fiecare seară 1-2 spectacole ale Buena Vista Social Club, la care sunt afiliați zeci de artiști, care cântă în diferite localuri. Sunt ca o mare familie, se cunosc toți între ei și fac un show de zile mari. La cel la care am fost noi a venit și o solistă de 80 de ani, îmbrăcată sclipitor și cu mărgele roșii la gât. Abia mergea, dar zbiera la microfon mai ceva ca Fidel în zilele lui tumultuoase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.