Casa și Fabrica de trăsuri Hermann Rieber

0
1065

Industriașul german Hermann Riber a construit, se pare, la 1899 casa în stil neogotic, cu interior Art Nouveau, și hala de lângă ea, dedicată producției de trăsuri, pe strada Romulus la nr 15 și 17.

În jur de 1911, Regele Carol îl numea Furnizor al Casei Regale, „ Marele Autogarage si Fabrica de Trasuri Hermann I. Rieber” devenind reprezentanță Mercedes și atelier de reparații.

În prezent, casa Riber adăpostește birouri ale Arhivei Naționale, iar fosta hală de producție este depozit de documente.

„Acum 120 de ani, Rieber căpătase deja faimă; în octombrie 1896, o gazetă din București anunța că Partenie, episcopul Dunării de Jos, <în speranța câ va fi ales Mitropolit Primat, a comandat la caretașul din strada Mântuleasa o caretă luxoasă, căptușită cu atlas albastru și având pe amândouă laturile coroana Mitropolitană>. Înaltul ierarh plătise pe trăsură 2600 de lei (cam tot atât costa și o caleașcă de Viena fără prea multe dotări). Scaunul Mitropolitan era atunci vacant deoarece, în luna mai, Ghenadie, Mitropolitul Primat al Ungro-Vlahiei, fusese înlăturat din funcție și caterisit, în urma unor mașinațiuni politice.

În mai 1896, Iohann Rieber a cumpărat de la Eufrosina Bucilor o proprietate pe strada Romulus, în apropierea atelierelor sale de pe Mântuleasa. În câteva luni, caretașul și-a reamenajat fabrica în strada Romulus. După 1895, frâiele afacerii au fost preluate de Hermann Rieber, fiul cel mare. În ianuarie 1898, acesta anunța cu mândrie că dispune de un nou local, <cu ateliere mari, speciale, pentru a corespunde întinderei ce-a luat fabrica. >. Firma Rieber oferea amatorilor și <trăsuri uzate, cu prețuri moderate>, dar și <trăsuri de comandă, de la 1200 la 2000 de lei.>. Vedem bine că pentru episcopul Partenie, caretașul construise ceva deosebit”
Autorul nu ne mai spune însă dacă trăsura comandată la Riber a fost folosită de Partenie în scopul pentru care a fost comandată , adică dacă a fost sau nu ales Mitropolit Primat:).

Volum: „Di, di, di, murgule, di…Bucureștii trăsurilor”
Autor: Dan Roșca

 

Dumnezeul meu, pavăza mea Casa mea, locul meu sfânt

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.